niedziela, 6 listopada 2011

DYNIOWO - CZEKOLADOWE TIRAMISU


Mój ulubiony deser. Prezentowałam go już w wersji lodowej, a teraz nadszedł czas na wersję sezonową, czyli jesienną. Przepis zainspirowany pomysłem Anny Olson.
Dodaję go do akcji Viva Italia w kategorii "dolci e un caffé".

Składniki:

100ml śmietany kremówki
125g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka puree z dyni
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 paczka okrągłych biszkoptów
brandy do namaczania biszkoptów
100g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Śmietanę ubić. Serek mascarpone lekko utrzeć z cukrem pudrem.
Do puree dodać cynamon i imbir. Wszystko razem lekko połączyć.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Biszkopty nasączać brandy i układać na przemian z masą czekoladową i masą dyniową w szklaneczkach lub innym naczyniu.
Dekorować bitą śmietaną.

12 komentarzy:

  1. Anno! To jest to czego mi w tej chwili najbardziej potrzeba - Twojego deseru! Cudowny!!!
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Coś pysznego:) Świetnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. pochłonęłabym od razu, cudownie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa alternatywa dla klasycznego tiramisu :) Dynia widzę króluje nadal!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowny! od razu dwie porcje bym pochłonęła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię oglądać Annę Olson, ma świetne przepisy i w miarę możliwości staram się je testować. I tak dziś akurat u mnie publikacja jednego z jej przepisów. A deser wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie i świetnie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pytsznee!
    będę wpadać częściej !!

    modeforme.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba muszę wypróbować! :)
    zapraszam do mnie, dopiero co zaczynam :)

    OdpowiedzUsuń