środa, 6 czerwca 2012

ZUPA OGÓRKOWA Z SOCZEWICĄ



Bardzo brzydko wyglądająca, ale smaczna i mocno rozgrzewająca zupa. W sam raz na przeziębienie, które mnie niestety ostatnio dopadło :(
Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło pt. "Przemytnicy na wakacjach".

Składniki:

1 marchewka
1 pietruszka - korzeń
1 cebula
1/2 pora
1/2 selera
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
6 średnich ogórków kiszonych
1 i 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych
1/4 szklanki zielonej soczewicy
2 ziemniaki
2 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę,czosnek i pora pokroić na talarki i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy i maśle, aż się przyrumienią. Następnie dodać pokrojonego selera, pietruszkę i marchewkę. Po chwili całość zalać 1 i 1/2 litra wody. Gotować około 30 minut, a następnie przecedzić, aby został sam wywar (ja tego nie zrobiłam). Dolać sok z ogórków. W innym garnku ugotować w 1/2 litra wody soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć krótko na łyżce oliwy. Ugotowaną soczewicę z ziemniakami wymieszać z wywarem oraz podsmażonymi ogórkami. Całość doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. Na końcu dodać śmietanę.

3 komentarze:

  1. z soczewicą brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być niezłe ,( pięknie i smacznie wygląda ) ale trzeba wypróbować , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam w necie przepisu na ogórkową z soczewicą, bo jestem na diecie. To jeden z trzech które znalazłam! Zdecydowanie powinno ich być więcej, bo to pyszne połączenie! Zrobiłam wersję kremową - znacznie poprawia wygląd, nie ma wtedy żadnych zastrzeżeń. Zupa bardzo smakowita i robi się o wiele szybciej niż zwykłą ogórkową (jeśli ma się rosół z poprzedniego dnia).

    OdpowiedzUsuń