sobota, 13 października 2012
GRANOLA KAWOWA
Śniadanie i poranna kawa w jednym.
Kiedy rankiem nie mam już czasu zjeść przed wyjściem z domu, biorę ją ze sobą i przegryzam w drodze.
Składniki:
300g płatków owsianych
1 łyżeczka kawy instant
1/4 szklanki mleka
3 łyżki miodu (użyłam akacjowego)
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki oleju rzepakowego
100g migdałów
100g suszonych wiśni
garść groszków czekoladowych
Wykonanie:
Kawę rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać miód, cukier i olej. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i zalać nimi płatki owsiane. Dodać posiekane migdały i ponownie wymieszać tak, aby płatki były dokładnie pokryte płynnymi składnikami. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez około godzinę. Po upieczeniu wystudzić połamać na mniejsze części i dodać suszone wiśnie i czekoladę. Całość wymieszać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o mamo!!! to musi być najlepsza granola na świecie!
OdpowiedzUsuńłaaaa, ale musi być smaczna!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie i tak jesiennie :)
OdpowiedzUsuńo ludzie..... jaka wspaniala.... rewelacyjna... idealna :D
OdpowiedzUsuńKawowej granoli jeszcze nie jadłam .... ale bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńFenomenalny pomysł! Podobnie jak przecinkowa, nigdy wcześniej nie jadła kawowej granoli, ale wygląda tak apetycznie, iż na pewno skuszę się na nią w najbliższych dniach. :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piecze sie w moim piekarniku :)
OdpowiedzUsuń