sobota, 13 października 2012

GRANOLA KAWOWA



Śniadanie i poranna kawa w jednym.
Kiedy rankiem nie mam już czasu zjeść przed wyjściem z domu, biorę ją ze sobą i przegryzam w drodze.

Składniki:

300g płatków owsianych
1 łyżeczka kawy instant
1/4 szklanki mleka
3 łyżki miodu (użyłam akacjowego)
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki oleju rzepakowego
100g migdałów
100g suszonych wiśni
garść groszków czekoladowych

Wykonanie:

Kawę rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać miód, cukier i olej. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i zalać nimi płatki owsiane. Dodać posiekane migdały i ponownie wymieszać tak, aby płatki były dokładnie pokryte płynnymi składnikami. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez około godzinę. Po upieczeniu wystudzić połamać na mniejsze części i dodać suszone wiśnie i czekoladę. Całość wymieszać.


7 komentarzy:

  1. o mamo!!! to musi być najlepsza granola na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie i tak jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o ludzie..... jaka wspaniala.... rewelacyjna... idealna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawowej granoli jeszcze nie jadłam .... ale bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fenomenalny pomysł! Podobnie jak przecinkowa, nigdy wcześniej nie jadła kawowej granoli, ale wygląda tak apetycznie, iż na pewno skuszę się na nią w najbliższych dniach. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie piecze sie w moim piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń