wtorek, 1 stycznia 2013
KURCZAK DUSZONY Z OCTEM BALSAMICZNYM
Kurczak z północnych Włoch. Przepis znaleziony w książce "Kuchnie Świata" wydanej przez National Geographic.
Składniki:
1 kurczak podzielony na porcje
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 szklanka chianti lub innego wytrawnego, czerwonego wina
60ml octu balsamicznego
sól i pieprz
Wykonanie:
Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Włożyć kurczaka i czosnek, smażyć z obu stron, aż kurczak się zrumieni, czyli około 20 minut. Uważać, aby czosnek się nie spalił. Następnie odlać nadmiar tłuszczu, włożyć gałązkę rozmarynu, wlać wino oraz ocet i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 15 minut. Po tym czasie kurczaka przełożyć na ogrzany pól misek i trzymać w cieple, a pozostały na patelni sos gotować do czasu, aż od paruje nadmiar wody i sos zgęstnieje. Wyjąć rozmaryn, polać kurczaka sosem i podawać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Rzadko tak naprawdę chcę jakikolwiek wpis skomentować banalnym: "rany! aż mi ślinka pociekła", ale tu wręcz nie mogę się oprzeć!
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygląda :) piękny kolor :)
OdpowiedzUsuń