wtorek, 1 stycznia 2013

KURCZAK DUSZONY Z OCTEM BALSAMICZNYM


Kurczak z północnych Włoch. Przepis znaleziony w książce "Kuchnie Świata" wydanej przez National Geographic.

Składniki:

1 kurczak podzielony na porcje
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 szklanka chianti lub innego wytrawnego, czerwonego wina
60ml octu balsamicznego
sól i pieprz

Wykonanie:

Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Włożyć kurczaka i czosnek, smażyć z obu stron, aż kurczak się zrumieni, czyli około 20 minut. Uważać, aby czosnek się nie spalił. Następnie odlać nadmiar tłuszczu, włożyć gałązkę rozmarynu, wlać wino oraz ocet i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 15 minut. Po tym czasie kurczaka przełożyć na ogrzany pól misek i trzymać w cieple, a pozostały na patelni sos gotować do czasu, aż od paruje nadmiar wody i sos zgęstnieje. Wyjąć rozmaryn, polać kurczaka sosem i podawać.

2 komentarze:

  1. Rzadko tak naprawdę chcę jakikolwiek wpis skomentować banalnym: "rany! aż mi ślinka pociekła", ale tu wręcz nie mogę się oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie wygląda :) piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń