środa, 30 stycznia 2013

ZUPA BROWN WINDSOR Z PĘCZAKIEM


Bardzo sycąca, mocno rozgrzewająca i dość kaloryczna. Czyli zupa w sam raz na obecną pogodę.
Z przepisu Jamiego Olivera.

Składniki:

500g wołowiny gulaszowej pokrojonej w kostkę
1/4 kostki masła
1 łyżka pasty Marmite (pominęłam)
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 czerwona cebula
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
2l bulionu wołowego
150g pęczaku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Warzywa obrać i pokroić na nieduże kawałki. W rondlu do duszenia rozgrzać masło, dodać parę łyżek oliwy i włożyć mięso. Chwilę smażyć, po czym dodać pastę Marmite oraz sos Worcestershire i wymieszać. Zwiększyć płomień i smażyć mięso, aż się przyrumieni, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone warzywa, listek laurowy i rozmaryn. Przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Wsypać mąkę i wymieszać, a po minucie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Wsypać pęczak i gotować jeszcze do momentu, aż pęczak będzie gotowy. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć rozmaryn i listek laurowy. Nalewać. Jamie zaleca przed podaniem odrobinę zmiksować zupę, ale ja pominęłam ten etap.






4 komentarze:

  1. ALEŻ PYSZNIE BRZMIĄCA ZUPA! POŁĄCZNIE PĘCZAKU, KTÓRY TAK NIEODZOWNIE ZUPOWO, TO TYLKO Z KRUPNIKIEM SIE KOJARZY Z WOŁOWINĄ I OCZYWIŚCIE JAK NA JAMIEGO PRZYSTAŁO MUSI BYĆ SELER NACIOWY I MARCHEWKA. BRZMI DOSKONALE I ABSOLUTNIE DO ZROBIENIA, ZWŁASZCZA, ŻE TO I DRUGIE DANIE ZASTĄPI.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała zupa! no i Jamiego, a mam do niego słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń