wtorek, 26 lutego 2013

TORT MARCHEWKOWO - POMARAŃCZOWY



Składniki:

225g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kardamonu
szczypta soli
2 jajka
175ml oleju (najlepiej z orzechów włoskich)
100g brązowego cukru
150g startej marchewki
1/2 słoika dżemu pomarańczowego
400g mascarpone
2 - 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę przesiać i połączyć z sodą, kardamonem i solą. W innej misce ubić olej z cukrem i jajkami. Dodać składniki suche i wymieszać. Na koniec wmieszać startą marchewkę. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 18 - 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 40 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić na 3 równe części. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Blaty ciasta smarować niezbyt obficie dżemem pomarańczowym a następnie wykładać mascarpone. Składać w torcik.

5 komentarzy:

  1. Ostatnio wszędzie trafiam na wypieki z marchewką.
    Ten torcik wygląda niezwykle zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super! może zrobię synciowi na urodziny???

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały!
    Jesteś mistrzynią tortową.
    A ja bardzo lubię marchewkowe wypieki.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładny, musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń