poniedziałek, 18 marca 2013

JABŁKOWE MUFFINY Z FJALLBACKI



Przepis pochodzi z książki Camilli Lackberg i Christiana Hellberga pt."Smaki z Fjallbacki".
Długo zastanawiałam się nad kupnem tej książki, ponieważ zawiera wiele przepisów na potrawy z ryb i owoców morza, które w Polsce są trudno dostępne (mam na myśli te dobrej jakości). Jednak zdecydowałam się na nią i nie żałuję.

Składniki:

250ml mąki pszennej
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
400ml cukru
250g masła o temperaturze pokojowej
5 jajek
100ml wody
2 starte jabłka

nadzienie: 2 obrane i pokrojone w kostkę jabłka, 100ml posiekanych orzechów laskowych, 50ml cukru, 1 łyżka cynamonu.

Wykonanie:

Wymieszać mąkę z kardamonem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem. Jajka wymieszać z wodą, dodać starte jabłka i wsypać suche składniki. Następnie dodać utarte z cukrem masło i wymieszać całość. Rozłożyć ciasto do foremek na muffinki. Do środka każdej muffinki nałożyć porcję jabłkowego nadzienia. W celu uzyskania nadzienia należy wymieszać ze sobą wszystkie jego składniki. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 175C przez około 40 minut. Mi z podanych składników wyszło 20 muffinów.

1 komentarz:

  1. tez się przymierzałam do tej książki ale kupiłam najnowsze Sophie Dahl :) liczę, że znajdę jakiegoś urodzinowego darczyńcę właśnie z takim prezentem :)
    a babeczki wyglądają świetnie!!!

    OdpowiedzUsuń