czwartek, 7 marca 2013

KOTLETY WIEPRZOWE Z PAPRYKĄ



Przepis pochodzi z książki pt "Kuchnie Świata" wydanej przez National Geographic.

Składniki:

4 kotlety ze schabu
3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
1 cebula
40g czarnych oliwek bez pestek
1 łyżeczka oregano
2 łyżki octu winnego
sól i pieprz

Wykonanie:

Kotlety umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć kotlety i smażyć przez 5 minut z każdej strony. Odłożyć na talerz. Na patelnię dolać trochę oliwy i włożyć pokrojoną w duże talarki cebulę. Smażyć przez około 4 minuty. Dodać paprykę pokrojoną w dość cienkie paski. Smażyć przez około 5 minut, aż papryka nieco zmięknie. Wsypać oregano i wlać ocet. Włożyć ponownie kotlety razem z wyciekłym z nich sokiem i przykryć papryką z cebulą. Patelnię przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 15 minut. Wrzucić oliwki i wymieszać z papryką i cebulą. Podawać.

1 komentarz: