czwartek, 5 czerwca 2014

PĘCZAK PO WIEJSKU




Składniki:

200g kaszy pęczak
kawałek ulubionej kiełbasy
250g pieczarek
3 ogórki kiszone
1 nieduża cebula
garść tartego żółtego sera (np. dziugas)
olej
sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Cebulę i pieczarki obrać i pokroić. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju i dodać cebulę z pieczarkami. Kiedy cebula się zeszkli a pieczarki zaczną się rumienić dodać drobno pokrojoną kiełbasę. Smażyć chwilę, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, po czym dodać kaszę pęczak. Dokładnie wymieszać, aby ziarenka kaszy okryły się tłuszczem. Dodać szklankę wody, wymieszać i zagotować. Czynność dodawania wody powtarzać dopóki pęczak nie stanie się wystarczająco miękki. Na koniec dodać pokrojone kiszone ogórki i ser. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez około minutę. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.




Przepis własny


3 komentarze:

  1. chodzi za mną ostatnio ten pęczak, dwie torebki czekają w szafce, pora wziąć sie do roboty! pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście uwielbiam pęczak, ale mój mąż nie za bardzo, stąd ta kiełbasa :)

      Usuń