wtorek, 19 października 2010

DORSZ PO PORTUGALSKU



Podobno przygotowanego w ten sposób dorsza jada się w Portugalii(żałuję, że sama do tej pory tego nie sprawdziłam). Nazywa się to pataniscas de bacalhau, czyli placki z dorsza. Są bardzo smaczne.

Składniki:

350g fileta z dorsza
1 nieduża cebula
1 łyżka oliwy
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko 1/2 szklanki mleka
sok z jednej cytryny
sól, pieprz i olej do smażenia

Wykonanie:

Rybę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Z mleka i soku z cytryny przyrządzić marynatę i moczyć w niej dorsza 2 godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać mąkę, oliwę, jajko i trochę wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), doprawić solą i pieprzem. Do ciasta włożyć osączone z marynaty kawałki ryby i wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać placuszki i smażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Ja podawałam z ryżem i świeżym ogórkiem.

11 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy nie przyrządzałam tak rybki. a zapowiada się smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczna rybka:) trzeba bedzie sprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jada się, tylko dorsz jest solony (stąd to moczenie).

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być pyszny! uwielbiam ryby

    OdpowiedzUsuń
  5. Marcinie, dzięki za info. W takim wypadku następnym razem pominę moczenie, bo solonego dorsza raczej ciężko będzie dostać w Polsce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wszelkie placuszki, ale rybnych jakoś nigdy nie próbowałam, trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Będąc w Portugalii jadłam podobne danie, ale przygotowane z suszonego, solonego dorsza. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo, to takie racuszki rybne:) muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. rybka w delikatnym cieście... lubię. sama robiłam, ale makową, o tu: http://justmydelicious.blogspot.com/2010/05/makowa-rybka-z-warzywami-w-biaym-winie.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie! Proste potrawy są najlepsze! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mm_ajko z chęcią spróbowałabym to danie w Portugalii, może kiedyś się uda :)
    Pozostałym dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń