wtorek, 19 października 2010
DORSZ PO PORTUGALSKU
Podobno przygotowanego w ten sposób dorsza jada się w Portugalii(żałuję, że sama do tej pory tego nie sprawdziłam). Nazywa się to pataniscas de bacalhau, czyli placki z dorsza. Są bardzo smaczne.
Składniki:
350g fileta z dorsza
1 nieduża cebula
1 łyżka oliwy
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko 1/2 szklanki mleka
sok z jednej cytryny
sól, pieprz i olej do smażenia
Wykonanie:
Rybę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Z mleka i soku z cytryny przyrządzić marynatę i moczyć w niej dorsza 2 godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać mąkę, oliwę, jajko i trochę wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), doprawić solą i pieprzem. Do ciasta włożyć osączone z marynaty kawałki ryby i wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać placuszki i smażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Ja podawałam z ryżem i świeżym ogórkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jeszcze nigdy nie przyrządzałam tak rybki. a zapowiada się smakowicie
OdpowiedzUsuńsmaczna rybka:) trzeba bedzie sprobowac:)
OdpowiedzUsuńjada się, tylko dorsz jest solony (stąd to moczenie).
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny! uwielbiam ryby
OdpowiedzUsuńMarcinie, dzięki za info. W takim wypadku następnym razem pominę moczenie, bo solonego dorsza raczej ciężko będzie dostać w Polsce.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie placuszki, ale rybnych jakoś nigdy nie próbowałam, trzeba :)
OdpowiedzUsuńBędąc w Portugalii jadłam podobne danie, ale przygotowane z suszonego, solonego dorsza. Pycha!
OdpowiedzUsuńooo, to takie racuszki rybne:) muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńrybka w delikatnym cieście... lubię. sama robiłam, ale makową, o tu: http://justmydelicious.blogspot.com/2010/05/makowa-rybka-z-warzywami-w-biaym-winie.html
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Proste potrawy są najlepsze! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMm_ajko z chęcią spróbowałabym to danie w Portugalii, może kiedyś się uda :)
OdpowiedzUsuńPozostałym dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam.