piątek, 5 listopada 2010
BROWNIES Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SYROPEM KLONOWYM
Bardzo czekoladowe, słodkie i kaloryczne, ale warte grzechu. Z książeczki "200 chocolate recipes".
Składniki:
275g gorzkiej czekolady
250g masła
3 jajka
150g cukru
50ml syropu klonowego
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g drobno posiekanych orzechów włoskich
60g posiekanej białej czekolady
szczypta soli
Wykonanie:
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i masło. Jajka ubić z cukrem i syropem klonowym na jasną masę, wmieszać masę czekoladową, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i orzechy. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Powierzchnię posyp białą czekoladą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 35 - 40 minut. Pod koniec pieczenia, jeżeli zajdzie potrzeba przykryć wierzch folią aluminiową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmm... rewelacyjne ciasto:) intensywnie czekoladowe... takie lubie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Muszę chyba w końcu upiec brownies, bo w innym wypadku absolutnie zwariuję.
OdpowiedzUsuńoj tam, dla takiego ciasta warto zgrzeszyć. : D
OdpowiedzUsuńczekoladowe grzechy.. pyszne.
OdpowiedzUsuńcóż za kuszące kwadraty. małe słodkości.
OdpowiedzUsuńO jaki masz fajny kubek z tunelem na łyżkę! Ale odjazd! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze.
OdpowiedzUsuńKuchareczko, dzięki, to prezent od taty.
i ja bym zgrzeszyła takim kawałeczkiem, albo i dwoma :)
OdpowiedzUsuńps. mnie również bardzo podoba się ten zestaw - talerzyk i kubek z łyżeczką