piątek, 5 listopada 2010

BROWNIES Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SYROPEM KLONOWYM



Bardzo czekoladowe, słodkie i kaloryczne, ale warte grzechu. Z książeczki "200 chocolate recipes".

Składniki:

275g gorzkiej czekolady
250g masła
3 jajka
150g cukru
50ml syropu klonowego
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g drobno posiekanych orzechów włoskich
60g posiekanej białej czekolady
szczypta soli

Wykonanie:

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i masło. Jajka ubić z cukrem i syropem klonowym na jasną masę, wmieszać masę czekoladową, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i orzechy. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Powierzchnię posyp białą czekoladą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 35 - 40 minut. Pod koniec pieczenia, jeżeli zajdzie potrzeba przykryć wierzch folią aluminiową.

8 komentarzy:

  1. mmm... rewelacyjne ciasto:) intensywnie czekoladowe... takie lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Muszę chyba w końcu upiec brownies, bo w innym wypadku absolutnie zwariuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tam, dla takiego ciasta warto zgrzeszyć. : D

    OdpowiedzUsuń
  4. czekoladowe grzechy.. pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. cóż za kuszące kwadraty. małe słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  6. O jaki masz fajny kubek z tunelem na łyżkę! Ale odjazd! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za komentarze.
    Kuchareczko, dzięki, to prezent od taty.

    OdpowiedzUsuń
  8. i ja bym zgrzeszyła takim kawałeczkiem, albo i dwoma :)
    ps. mnie również bardzo podoba się ten zestaw - talerzyk i kubek z łyżeczką

    OdpowiedzUsuń